Aj keď sa o histamínovej intolerancii (skratka HIT) hovorí v posledných rokoch čoraz častejšie, ide o pomerne vzácny jav, ktorý trápi malé percento populácie (odhady hovoria o 1-5 %). Väčšinou sa svojimi príznakmi podobá na potravinovú alergiu či celiakiu. Ako ju teda odlíšiť? V ktorých potravinách nájdeme histamín a dá sa táto intolerancia liečiť? Čítajte a dozviete sa.

Čo je to histamín?

Histamín je biologicky aktívna látka, ktorá sa nachádza v širokej škále živých organizmov. Od rastlín cez živočíchy po ľudské telo. Tvorí sa teda prirodzene v našom tele, no prijímame ho aj zo stravy.

Samotnému histamínu vďačíme za širokú škálu fyziologických reakcií. Napríklad prenáša chemické signály, spúšťa uvoľňovanie žalúdočnej kyseliny, vďaka čomu trávime, alebo nám pomáha pri alergickej reakcii, kedy vyvoláva kýchanie či iné prejavy, ktorými sa telo snaží zbaviť alergénu.

Histamín je teda dôležitý, no len v primeranom množstve. Pri jeho nadbytku nastávajú rôzne ťažkosti, ktoré súhrne nazývame histamínová intolerancia.

Čo je to histamínová intolerancia?

Intolerancia nastáva v dôsledku nedostatočnej funkcie enzýmov, ktoré histamín v našom tele odbúravajú (zložité látky sa musia najprv odbúrať a až potom stráviť). V prípade histamínu, ktorý prijímame z potravy, hovoríme najmä o enzýme diaminooxidáza (DAO).

Funkciu tohto enzýmu môže ovplyvňovať niekoľko faktorov, okrem jedla aj niekoľko druhov liekov, alkohol, chronický stres, úraz či teplotné extrémy. Je preukázané, že aj napríklad zápalové ochorenia tráviaceho traktu (ulcerózna kolitída, Crohnova choroba) môžu mať súvis s nedostatočnou funkciou enzýmu DAO.

Histamínová intolerancia môže byť aj vrodená – v tomto prípade je funkcia enzýmu DAO poškodená od narodenia. Výskyt tejto formy je však viac menej vzácny a najrozšírenejšou je práve získaná histamínová intolerancia.

Príznaky histamínovej intolerancie

Príznaky intolerancie na histamín sa líšia od človeka k človeku. K tým najčastejším však patrí:

  • bolesť hlavy, migréna,
  • výtok z nosa, plný nos,
  • únava,
  • žihľavka na koži,
  • tráviace ťažkosti, 
  • nepravidelný menštruačný cyklus, 
  • nevoľnosť, zvracanie.

Občas sa môžu vyskytnúť aj vážnejšie príznaky ako:

  • kŕče v bruchu, 
  • opuch rôznych častí tela (oči, ústa, menej často hrdlo), 
  • vysoký krvný tlak, 
  • nepravidelný srdcový rytmus, 
  • závrat
  • nespavosť.

Príznaky histamínovej intolerancie sa často podobajú na potravinovú alergiu, iné intolerancie, alebo ochorenia tráviaceho ústrojenstva. Poprípade môže ísť o kombináciu rôznych diagnóz (napríklad v spojení s laktózovou intoleranciou či celiakiou).

Pri ťažkostiach sa preto odporúča vyhľadať lekára, ktorý vhodnými testami určí vašu diagnózu. Nevynechávajte dôležité zložky potravy len preto, že predpokladáte, že môže ísť o histamínovú intoleranciu.

V akých potravinách sa nachádza histamín?

Histamín nájdeme v takmer všetkých potravinách. Netreba sa však hneď báť, nie všetky potraviny ho obsahujú v podobnom množstve – podstatne viac ho nájdeme v zrejúcich, fermentovaných či konzervovaných potravinách.

Potraviny bohaté na histamín:

  • alkohol, 
  • zrejúce syry, 
  • konzervované, nakladané a fermentované potraviny,
  • údené produkty,
  • strukoviny ako cícer, sója či šošovica, 
  • hotové jedlá (kvôli konzervantom),
  • jogurty,
  • čokoláda a kakao,
  • arašidy a iné solené snacky, 
  • väčšina citrusového ovocia,
  • špenát, paradajky, baklažán, avokádo, 
  • jahody, banány, čerešne, ananás,
  • koreniny ako škorica, klinčeky, čili.

Okrem toho existujú aj potraviny, ktoré podporujú uvoľňovanie histamínu či blokujú správnu funkciu enzýmov (čierny či zelený čaj, alkohol...). Dočasná forma histamínovej intolerancie môže občas potrápiť každého, no pri dlhodobých ťažkostiach už hovoríme o chronickej forme.

Potravinová alergia vs. intolerancia na histamín

Hlavný rozdiel medzi alergiou a intoleranciou spočíva v mechanizme. Pri alergii prekáža telu samotný alergén, na ktorý reaguje prehnane. Pri intolerancii nie je pre telo problém samotná látka, ale jej nadbytok (v prípade HIT je to histamín). Ten vzniká vtedy, keď telu chýba dostatok enzýmu, ktorý by histamín efektívne odbúraval.

Je dôležité vedieť, že človek, ktorý trpí histamínovou intoleranciou, nemusí byť automaticky alergik a naopak.

Liečba histamínovej intolerancie

Ak vám lekár potvrdil chronickú formu histamínovej intolerancie, s najväčšou pravdepodobnosťou vám odporučil prísnu diétu s cieľom eliminovať histamín v strave. To však nie je možné úplne, a preto sa treba zamerať na potraviny, ktoré obsahujú minimum histamínu. Presný zoznam však nie je fixne daný, a preto je ideálne nastaviť váš stravovací režim v spolupráci s certifikovaným výživovým poradcom a pozorne sledovať svoj stav.

Ďalšou súčasťou liečby môžu byť doplnky stravy, ktoré obsahujú enzým DAO a užívajú sa vždy pred jedlom. Ak pravidelne užívate lieky, ktoré môžu mať vplyv na hladinu histamínu v tele, lekár vám ich môže zmeniť. Pomôže aj redukcia príčin stresu.

Najnovšie vedecké poznatky ukazujú, že histamínová intolerancia môže byť následkom porušenia črevnej steny, mikrobioty a trávenia. Preto je dôležité zamerať sa aj na nápravu mikrobiómu a liečbu črevnej steny. V takom prípade treba siahnuť po probiotikách. (Pri ojedinelej vrodenej forme intolerancie však môžu, ale aj nemusia pomôcť. Dôležite je poradiť sa s odborníkmi a vybrať tie správne.)

Probiotiká a histamínová intolerancia

Je faktom, že určité baktérie dokážu produkovať histamín – napríklad tie, ktoré sú zodpovedné za fermentáciu. Iné baktérie ho zas dokážu rozkladať a niektoré naňho nemajú žiaden vplyv. Aj probiotiká sú baktérie, konkrétne kultúry mikroskopických organizmov, ktoré môžu byť pre naše zdravie vysoko prospešné (ale aj škodlivé).

Konkrétne v prípade histamínovej intolerancie môžu byť nápomocné vtedy, ak telu dodáme tie kmene, ktoré dokážu rozkladať histamín a tie, ktoré pomáhajú hojiť narušenú črevnú stenu. Ako však vedieť, ktoré to sú?

Ľuďom s diagnózou histamínová intolerancia (poprípade v spojení s inými alergiami a intoleranciami), sa neodporúča experimentovať s probiotikami. Práve preto, že niektoré z nich podporujú produkciu histamínu, čo by celkový stav zhoršilo.

Personalizované probiotiká

Personalizovaná medicína však tento problém rieši. Dnes je už možné vykonať analýzu mikrobiómu a určiť, aké máte zloženie črevného mikrobiómu a ktoré konkrétne kmene vám chýbajú. Cielene tak vieme dodať telu tie baktérie, ktorú sú nápomocné pri rozklade histamínu či regenerácii poškodenej črevnej steny.

Vďaka iProbio môžete takúto analýzu absolvovať aj u nás na Slovensku. Základom je potom namiešanie probiotík na mieru, ktoré vám odošleme ako polročnú kúru. To všetko navyše vyriešite z pohodlia domova, pretože o všetko sa postará kuriér.

Našu kvalitu navyše garantuje medzinárodný vedecký výbor zložený z profesorov, výskumníkov a lekárov s bohatými skúsenosťami. Neváhajte a zverte svoje problémy s histamínovou intoleranciou do rúk profesionálov.

Zdroje:

Ďalšie články
Ako spolu súvisia alergie a črevný mikrobióm?

Nerovnováha črevného mikrobiómu môže spôsobovať mnohé ochorenia. Štúdie z posledných rokov ukazujú, že s črevným mikrobiómom súvisia aj alergie.

celý článok
COVID-19 môže mať dlhotrvajúci vplyv na zloženie vášho črevného mikrobiómu

Cielená manipulácia mikrobiómu na podporu mikrobiálnej diverzity by mohla byť dôležitou stratégiou na liečbu postcovidového syndrómu (dlhého COVID-19) a na urýchlenie zotavenia. Tvrdí nová štúdia zverejnená v jednom z najvýznamnejších vedeckých časopisov Gut.

celý článok
Starodávne výkaly odhaľujú dramatické zmeny v ľudskej mikrobiote za posledných 2 000 rokov

Nová štúdia publikovaná v časopise Nature zdôrazňuje dôležitosť evolučnej histórie ľudskej mikrobioty pre pochopenie vplyvu súčasných črevných mikróbov na naše zdravie a choroby.

celý článok
PerBiotiX s.r.o.

Litovelská 670/27, 02401, Kysucké Nové Mesto

Napíšte nám

info@iprobio.sk

Zavolajte nám

+421 904 488 822