Laktózová intolerancia – čo ju spôsobuje a ako sa jej dá zbaviť

Laktózová intolerancia je rozšíreným problémom – štatistiky udávajú, že ňou trpí zhruba 75 % svetovej populácie. Ak do tohto čísla spadáte aj vy alebo váš blízky, potom vás určite zaujíma, čo spôsobuje intoleranciu, aké má príznaky či ako vyzerá diagnostika a liečba.

Laktóza (inak povedané aj mliečny cukor) je látka, ktorá patrí do skupiny oligosacharidov. Naše telo ich využíva ako zdroj energie, čiže samé o sebe sú pre nás nesmierne dôležité.

Keďže však ide o zložené molekuly, telo si ich potrebuje najprv „rozložiť“ a až potom stráviť. 
Toto štiepenie majú na starosti enzýmy. V prípade laktózy je to enzým laktáza, ktorého ak máme nedostatok, nastávajú ťažkosti, čiže laktózová intolerancia.

Ktoré potraviny obsahujú laktózu?

Laktóza sa nachádza takmer vo všetkých mliečnych výrobkoch. Konkrétne v kravskom či kozom mlieku, syroch, zmrzline, jogurtoch, masle, ale aj materskom mlieku. Netreba zabúdať ani na spracované potraviny, ktoré obsahujú niekoľko zložiek. Laktóza sa preto veľmi často nachádza aj v pečive, sladkostiach, cereáliách, hotových omáčkach, ale aj mäsových výrobkoch.

Mliečne výrobky obsahujúce laktózu

Príznaky intolerancie na laktózu

Približne pol hodinu po tom, čo zjete jedlo obsahujúce laktózu, sa dostavia rôzne problémy. Ich intenzita je priamo úmerná tomu, koľko laktózy ste si v jedle dopriali a aká silná je vaša intolerancia. K najčastejším príznakom laktózovej intolerancie patrí:

  1. nadúvanie
  2. plynatosť
  3. kŕče v bruchu
  4. hnačka

Niektorí ľudia môžu pociťovať nutkanie navštíviť opakovane toaletu, alebo ich trápi nevoľnosť, zvracanie, bolesť v bruchu a zriedkavo aj zápcha.

Tri typy laktózovej intolerancie

Vrodená laktózová intolerancia

Je veľmi zriedkavá a prejavila by sa už pri prvom kontakte s materským mliekom. V takýchto prípadoch sa dieťa musí rozlúčiť s laktózou navždy.

Primárna oneskorená intolerancia

Tento typ intolerancie je najčastejší a nastáva vtedy, ak sa schopnosť tráviť laktózu stratí s pribúdajúcim vekom.

Sekundárna intolerancia laktózy

Sekundárnu intoleranciu môže spôsobiť aj poškodenie buniek tenkého čreva. Práve tie majú pomáhať tým, že produkujú enzým laktázu. Ak však trpíte celiakiou, Crohnovou chorobou či gastroenteritídou, je možné, že časom budete mať problémy s trávením laktózy.

Dychový test na intoleranciu laktózy

Alergia na mliečne bielkoviny, čím sa líši od intolerancie?

Alergia na bielkovinu kravského mlieka sa môže svojimi prejavmi podobať na intoleranciu laktózy. V prípade alergie sa však pridávajú aj prípadné kožné ťažkosti (ekzém, žihľavka, opuch) či dýchacie problémy.

Diagnostika intolerancie na laktózu

Ak si chcete byť istí, či máte laktózovú intoleranciu alebo alergiu, môžete navštíviť gastroenterológa či imunoalergológa. Špecialista vám odoberie vzorku krvi a bude sledovať špecifické protilátky. Druhou možnosťou je laktózový tolerančný test, pri ktorom vypijete roztok laktózy. Následne sa niekoľkými odbermi krvi sleduje vývoj hladiny glukózy vo vašej krvi.

Šetrnejším spôsobom je vodíkový dychový test, pri ktorom taktiež vypijete laktózový roztok. Potom budete s časovými odstupmi dýchať do prístroja a lekár bude merať koncentráciu vami vydychovaného vodíka.

Laktózová intolerancia

Manažment laktózovej intolerancie

Najľahšou cestou, ako sa vyhnúť ťažkostiam, je vyhnúť sa konzumácii mliečnych potravín. Tie sú však vysoko výživné a sú zdrojom bielkovín, vápnika a vitamínov A, B12 či D.

Táto kombinácia živín je navyše prospešná pre zdravé a silné kosti, takže pred tým, než sa rozhodnete vysadiť mliečne výrobky nadobro, je dôležité nahradiť ich inými potravinami. Napríklad sójou, špenátom či brokolicou.

Ak sa laktózy predsa len nechcete úplne vzdať, pomôcť si môžete aj tabletami, ktoré obsahujú enzým laktázu. Tie sa konzumujú pred každým jedlom a pomáhajú pri trávení laktózy. Ich účinosť sa však líši od človeka k človeku.

Akú rolu zohráva mikrobióm pri laktózovej intolerancii?

Ďalšou možnosťou, ako si zjednodušiť život s intoleranciou na laktózu je zdravý mikrobióm s prebytkom probiotických kmeňov produkujúcich laktázu, čím pomáhajú štiepiť laktózu i keď to už telo nedokáže, čím pomáhajú ziernovať príznaky intolerancie. Probiotiká sú živé baktérie a ak sú podávané v adekvátnom množstve, dokážu pôsobiť prospešne pre naše zdravie. 

Probiotických kmeňov však existuje celá rada a majú rôzne účinky. Výber sťažuje aj množstvo produktov na trhu. Ako si teda vybrať tie najvhodnejšie?

Petr Ryšávka v našom zmluvnom laboratóriu v Brne

Personalizované probiotiká

Vaše telo obsahuje určité baktérie a v prípade intolerancie laktózy mu určité chýbajú. Na to, aby sa vedelo presne určiť, ktoré kmene to sú, je potrebná molekulárna analýza mikrobiómu. V praxi to znamená, že sa vaša stolica odošle do laboratória a až na základe výsledkov vám vyrobíme probiotiká na mieru.

Vďaka iProbio si teraz môžete zaobstarať takúto personalizovanú 6-mesačnú kúru z pohodlia domova – o všetko sa postará kuriér.

Našu kvalitu navyše garantuje medzinárodný vedecký výbor zložený z profesorov, výskumníkov a lekárov s bohatými skúsenosťami. Neváhajte a zverte svoje problémy s laktózovou intoleranciou do rúk profesionálov.

Chcem vlastné probiotiká

Ďalšie články
Analýza DNA odhalí predispozíciu na mnohé ochorenia

DNA testy dokážu odhaliť predispozície na mnohé ochorenia. Vďaka týmto poznatkom dokážete začať s efektívnou prevenciou. Zistite viac.

celý článok
Čo sú probiotiká a prečo si vybrať personalizované

Probiotiká sú prospešné mikroorganizmy, ktoré priaznivo ovplyvňujú mnohé funkcie nášho organizmu.

celý článok
Histamínová intolerancia – zloženie črevného mikrobiómu prináša nový pohľad na problematiku

Histamínová intolerancia (HIT) je pomerne moderná diagnóza, ktorá je často sprevádzaná pochybnou a nesprávnou diagnostikou. Tento článok je písaný pre lepší prehľad a ucelený obraz o tejto diagnóze.

celý článok
PerBiotiX s.r.o.

Litovelská 670/27, 02401, Kysucké Nové Mesto

Napíšte nám

[email protected]

Zavolajte nám

+421 904 488 822