ROZBOR MIKROBIÓMU

Často dostávame otázku, či robíme samotný rozbor mikrobiómu.
Odpoveďou na túto otázku je NIE. A viete prečo?

Prečo robíme rozbor mikrobiómu a k tomu vyrábame probiotiká na mieru?

Pretože rozbor mikrobiómu Vám nič nepovie a nevyrieši Vaše trávenie. Podá Vám informáciu, v akom pomere máte “dobré” a “zlé” mikroorganizmy v čreve. Zistíte, či máte dysbiózu, na akej úrovni ju máte, či máte viac Bifidobakterov, alebo Lactobacilov, alebo či náhodou neprevládajú rôzne patogénne, tzv zlé mikroorganizmy.

Čo obsahuje rozbor mikrobiómu?

Pozrime sa spolu na to, čo Váš rozbor mikrobiómu bude obsahovať (toto sú moje osobné výsledky pred prvou terapiou iProbio personalizovanými probiotikami):

  1. pomer Firmicutes/Bacteroidetes je 1,84
  2. celkový stav kmeňov Lactobacillus a Bifidobacterium

a: Lactobacillus vo Vašej vzorke má hodnotu 0,0001
b: Bifidobacterium vo Vašej vzorke má hodnotu 0,004

  1. kondícia Vášho mikrobiómu je 27%

 

Čo mi povedal rozbor mikrobiómu?

A teraz sa skúste zastaviť a popremýšľať o tom, čo Vám takáto informácia dala. Čo by ste urobili pre zlepšenie Vášho mikrobiómu na základe tejto informácie. Ako rozumiete týmto číslam, slovám, názvom, informáciám. Pretože takúto informáciu dostanete ako ROZBOR MIKROBIÓMU.

Poďme si to rozmeniť na drobné a jednoducho si vysvetlime, čo ktorá informácia znamená a ako Vám pomôže pri oprave fungovania Vášho trávenia a riešenia dysbiózy.

  1. Čo hovorí pomer Firmicutes/Bacteroidetes

  • Pre ľudské zdravie je veľmi dôležitý správny pomer medzi Firmicutes a Bacteroidetes.
  • Ideálny pomer F/B by sa mal pohybovať v rozmedzí 1,4 – 1,6.
  • Zvýšený pomer F/B bol pozorovaný u ľudí trpiacich zápalovými ochoreniami, chronickými ochoreniami čriev, ale aj obezitou.
  • Zníženie pomeru tiež nie je pozitívne, poukazuje na celkovú nerovnováhu mikrobiómu.
     Kmeň: Bacteroidetes
  • Bacteroidetes spoločne s Firmicutes tvoria bežne okolo 90 % celého črevného mikrobiómu.
  • Patria medzi nich prevažne druhy, ktoré netrávia dobre tuky.
  • Sú viac zastúpené u ľudí stravujúcich sa potravinami s nízkym obsahom tukov a cukrov.
    Kmeň: Firmicutes
  • Firmicutes je v ľudskom mikrobióme najhojnejšie zastúpený bakteriálny kmeň (cca 60 %).
  • Baktérie tohto kmeňa napomáhajú rozkladu tukov na jednoduchšie vstrebateľné látky a zvyšujú tak energetickú výťažnosť z potravín.
  • Tento kmeň je do určitej miery nenahraditeľný a zdraviu prospešný, v nadmernom zastúpení však škodí.
  1. Bifidobacterium/Lactobacillus 

Rod: Lactobacillus

  • Podieľa sa na najrôznějších metabolických a imunologických pochodoch, ktoré udržujú rovnováhu vo Vašom tele.
  • Udržujú správne pH v črevách.
  • Znižujú priepustnosť črevného epitelu a riziko preniknutia patogénnych látok do krvného obehu.
  • Zabraňujú škodlivým baktériám usídliť sa vo Vašom črevnom trakte.
  • Produkujú antibakteriálne látky, ktoré zabraňujú rastu škodlivých baktérií.
  • Zlepšujú trávenie laktózy.
  • Pomáhajú tráviť vlákninu.
  • Redukujú nadúvanie.
  • Regulujú konzistenciu stolice.
  • Obmedzujú riziko hnačiek a žalúdočných ťažkostí, prípadne skracujú dobu trvania.
  • Ich množstvo by malo byť aspoň 1 % (všimnite si mojich 0,0001%)

    Rod: Bifidobacterium

  • Podieľajú sa na regulácii imunitného systému a rade metabolických procesov.
  • Majú protizápalové účinky.
  • Napomáhajú udržaniu integrity črevnej sliznice.
  • Celkovo zlepšujú správnu činnosť gastrointestinálneho traktu.
  • Pomáhajú tráviť vlákninu.
  • Produkujú celý rad zdraviu prospešných zlúčenín – krátkoreťazcových mastných kyselín (napr. butyrát, acetát).
  • U novorodencov sa ich zastúpenie pohybuje až okolo 90 %, s vekom však výrazne klesá.
  • U dospelého človeka by mali byť zastúpené okolo 10 % (opäť upriamim na mojich 0,004%)
 

Celkový stav Vášho mikrobiómu

Kondícia črevného mikrobiómu zohľadňuje všetky aspekty vykonanej analýzy a berie do úvahy rovným dielom ako pomer Firmicutes/Bacteroidetes, tak množstvo laktobacilov a bifidobaktérií. Údaj môžete považovať za akýsi obraz vypovedajúci o celkovom stave Vášho mikrobiómu, nie len o jeho jednotlivých súčastiach. Kondícia Vášho mikrobiómu pravdepodobne nikdy nebude úplne 100 %, pretože aj napriek všetkej snahe o udržiavanie rovnováhy je mikrobióm neustále atakovaný vonkajšími vplyvmi (či už dobrovoľne, alebo nechcene), ktoré vedú k jeho destabilizácii. Z toho vyplýva, že boj o rovnováhu vo Vašom mikrobióme je trvalý proces. Snaha o čo najvyššie skóre mikrobiomóvej kondície je úplne na mieste, pretože vyvážený mikrobióm je schopný zaistiť, čo možno najlepšie fungovanie ľudského organizmu a prispieť k ochrane pred najrôznejšími patologickými stavmi. Ja som vstupovala do iProbio kúry s 27%-ne fungujúcim mikrobiómom. Zatiaľ, bohužial, vediem medzi všetkými klientami 🙂

 

Už viete stav vášho mikrobiómu a čo ďalej?

Teraz už isto máte predstavu o tom, čo Vám kompletná a kvalitná analýza črevného mikrobiómu povie. Povedala Vám však, čo máte urobiť, aby ste zlepšili svoj mikrobióm? Ak Vám je téma probiotík trochu známa, možno si poviete, že OK, takže mám mikrobióm v dezolátnom stave, potrebujem doplniť aj bifidobaktery aj lactobacilly.

 

Ale ako zistíte, ktoré probiotické kmene potrebujete?

Ako zistíte, ktorých konkrétnych “bojovníkov” potrebujete vzhľadom na svoje zdravotné obmedzenia? Napríklad Lactobacillov je zatiaľ známych okolo 250 druhov. Každý je vhodný na niečo iné. Každý má iný význam a inú funkciu. Ako zistíte, ktorý presne Lactobacillus z týchto 250 druhov je vhodný pre Vaše trávenie? A ak si to aj skúsite typnúť, kde ho budete hľadať? V lekárni? U lekára? V nemocnici?

 

Zbavte sa hnačky, nadúvania, zápchy a iných ťažkostí

Opäť si prosím minútku Vašich sústredených myšlienok a poďme sa teda  spolu zamyslieť nad tým, akú informáciu Vám prinesie samostatný rozbor mikrobiómu.
Z môjho pohľadu len informáciu, či som “v pohodke”, alebo mám fakt problém.
Ale to asi viete, či ste v poriadku, alebo sa trápite s hnačkami, zápchami, nadúvaním, ťažobou na žalúdku, problémami s imunitou, začínajúcou cukrovkou a kadejakými inými zdravotnými ťažkosťami.

 

Probiotiká na mieru

Preto si stále budeme stáť za tým, že samostatný rozbor mikrobiómu Vám nespravíme. Lebo by sme len od Vás zinkasovali peniaze a nedodali Vám riešenie.

My používame rozbor mikrobiómu  na to, aby sme Vám pripravili iProbio personalizované probiotiká na mieru, ktoré budú obsahovať presne tie “dobré” probiotiká, ktoré Vášmu črevu chýbajú, a ktoré Vás dajú do poriadku. My pre Vás spravíme celú službu, nie len polovičnú.