The Powerlogy Podcast: Ako probiotiká budujú imunitu?
MVDR. ALOJZ BOMBA DRSC: VYLADENÝ MIKROBIÓM JE ZÁKLADOM IMUNITY A ZDRAVIA
APR 9, 2021
Bojujete často s tráviacimi ťažkosťami, bolí vás brucho, mávate hnačky, zápchy či nadúvanie, alebo vás trápia ekzémy a iné kožné problémy? Alebo sa “len” často a rýchlo unavíte? Faktorov môže byť viacero, ale jeden z najsilnejších je podľa nových poznatkov stav vášho črevného mikrobiómu. Spoznajte personalizovaný prístup slovenskej vedeckej elity a nové poznatky, vďaka ktorým môžete optimalizovať mikrobióm a výrazne posilniť zdravie a imunitu.
Čo ak by sa o naše zdravie každé ráno staralo 35 miliárd osobných lekárov?
Už pri prvom stretnutí s dokrotom Bombom ma zaujala táto veta. A keď sa človek nad tým zamyslí, tak to aj dáva zmysel, keďže nové poznatky modernej vedy, Biohackingu, alebo celkovo funkčnej medicíny identifikujú práve zdravý črevný mikrobióm ako hlavný piliér nášho zdravia.
A to nie len fyzického, ale aj mentálneho. Moderná veda čím ďalej tým viac dokazuje, že baktérie a mikroorganizmy v našom čreve vysielajú rôzne signály do mozgu. A tak ako je z východných kultúr a prístupov ayurvédy, či čínskej medicíny známe, tak aj moderná veda čím ďalej tým viac potvrdzuje, že v “bruchu” máme druhý mozog!
Mne sa to z osobných niekoľkoročných skúseností testovania a pozorovania svojho tela v záujme optimalizácie zdravia a energie, len a len potvrdzuje.
AKO SA HOVORÍ, KVALITNÉ A SPRÁVNE JEDLO MENÍ MYSLENIE…
Viac už ale zistíme od slovenskej partie vedcov, ktorá vyvinula nový prístup k personalizovanej analýze a terapii črevného mikrobiómu.
Kto je MVDr. Alojz Bomba, DrSc. a prečo zasvätil svoj život skúmaniu mikrobiómu?
Od detstva mal sen nájsť liek na rakovinu. Pred 50-timi rokmi odišiel študovať medicínu na Karlovu univerzitu. Keď mu zomrel otec, vrátil sa k matke do Košíc, kde chcel doštudovať medicínu, no vtedajší režim ho nechal dokončiť štúdium na veterine. Všetko zlé je na niečo dobré a krátko po škole sa dostal do výskumu.
Pred 35-timi rokmi objavil teórie Ilju Mečnikova a iných svetových vedcov o zdraviu prospešných baktériách. Bolo to v čase, keď na Slovensku len málokto tušil, že nejaké probiotické baktérie môžu pozitívne ovplyvniť zdravie človeka.
Pred 20-timi rokmi s kolegami v Tatrách zorganizovali celosvetovo prvú medzinárodnú vedeckú konferenciu o probiotikách, IPC (International Probiotic Conference). Dodnes je každoročne najväčším medzinárodným vedeckým podujatím tohto druhu na celom svete a stretáva sa na nej so špičkovými odborníkmi vo výskume probiotík. Vďaka nej je s týmito vedcami každodenne v kontakte, diskutuje, plánuje výskumy, hľadá cesty a riešenia pre zdravie človeka 21.storočia.
Pred 2-mi rokmi započal myšlienku a projekt vybudovania prvej kliniky personalizovanej medicíny. S tímom začali pracovať na veľkom projekte, ktorý bude prinášať ľuďom vždy najnovšie metódy personalizovanej medicíny.
Prvou jedinečnou metódou, ktorú sa mu podarilo na Slovensko priniesť sú personalizované probiotiká. Nazvali ich iProbio, pretože sú inovatívne, inteligentné a vyrábané pre každého individuálne. “I“ zároveň v angličtine znamená “ja“, čo vyjadruje ich osobitosť pre každého z vás. iProbio vyrábajú len pre Vás a Vaše zdravie.
Ako hovorí doktor Bomba: „Je viac ako pravdepodobné, že zázračný liek na rakovinu neobjavíme, ale určite vieme aj cez optimalizáciu mikrobiómu výrazne prispieť k prevencii, ale aj vybranej liečbe.“
Pán Bomba, čo si prakticky predstaviť pod slovom ľudský mikrobióm?
Náš tráviaci trakt osídľujú rôzne mikroorganizmy. Spoločenstvo črevných mikroorganizmov, ktoré pozostáva z črevných baktérií, bakteriofágov, kvasiniek, plesní a húb, označujeme pojmom črevná mikrobiota. Najväčší podiel črevnej mikrobioty tvoria črevné baktérie, pričom počet druhov baktérií v našich črevách sa pohybuje od jedného tisíca do dvoch tisícov. Počet všetkých buniek črevnej mikrobioty je len o niečo vyšší, ako je počet buniek celého ľudského organizmu. Všetky tieto mikroorganizmy majú svoje gény.
Súhrn genetických informácií všetkých mikroorganizmov tráviaceho traktu nazývame mikrobióm. Počet génov črevného mikrobiómu je odhadom 100-150 násobne vyšší v porovnaní s počtom všetkých génov človeka.
Aký je z vašich poznatkov súčasný stav zdravia mikrobiómu ľudí na Slovensku?
Na túto otázku nie je jednoduché odpovedať, nakoľko v súčasnosti nevieme ako presne vyzerá mikrobióm zdravého človeka a tiež z dôvodu chýbajúcich referenčných hodnôt pre posúdenie jeho stavu. Každopádne vieme, že zdravý mikrobióm je pestrý a v rovnováhe. Z môjho pohľadu, na základe analýz, ktoré som mal možnosť vidieť, takmer nik nemá optimálne zloženie črevného mikrobiómu a to ešte nehovorím o jeho funkčnosti.
Najčastejšie pozorujeme zníženie diverzity črevného mikrobiómu a nižšie zastúpenie prospešných mikroorganizmov, ako sú laktobacily a bifidobaktérie a tiež baktérií produkujúcich kyselinu maslovú, napr. Ackermansia muciniphila alebo Faecalibacterium prausnitzi. Na základe uvedených skutočností a berúc do úvahy aj následky pandémie Covidu, som presvedčený, že v súčasnosti je stav nášho mikrobiómu atakovaný do takej miery, že črevnou dysbiózou, sme ohrození takmer všetci. Na základe súčasných poznatkov vieme, že s črevnou dysbiózou sú spojené takmer všetky chronické choroby.
Gut bacteria , gut flora, microbiome. Bacteria inside the small intestine, concept, representation with title “Microbiome”. 3D illustration integrative medicine
Ktoré faktory vnímate ako najviac rizikové pre zdravie nášho mikrobiómu. Je to len o strave?
Nie je to len o našej strave, aj keď výživa má mimoriadny význam pre náš črevný mikrobióm a naše zdravie. Pre optimálny vývoj črevnej mikrobioty a imunity už v rannom veku má mimoriadny význam prirodzený spôsob pôrodu a dojčenie. Zloženie črevnej mikrobioty sa postupne mení s pribúdajúcim vekom približne do veku troch rokov, potom už dosahuje parameter dospelého človeka a významne ho ovplyvňuje predovšetkým spôsob stravovania.
Zloženie a funkčnosť črevného mikrobiómu sa prirodzene mení po 60. roku života,kedy v črevnom mikrobióme začína úbudať zastúpenie prospešných mikroorganizmov, predovšetkým laktobacilov. Za najviac rizikové faktory pre zdravie nášho mikrobiómu považujem nesprávnu výživu, predovšetkým nedostatok vlákniny a fermentovaných potravín v našej strave, stres, hlavne dlhodobejšie pôsobiaci, nedostatok pohybu a niektoré liečivá, hlavne užívanie antibiotík.
Je pravda, že acidko, jogurt, či nejaký zákvas vôbec nemusia riešiť problém probiotík?
Spomínané produkty patria medzi kyslomliečne nápoje, ktoré sa vyrábajú kvasením mlieka pomocou ušľachtilých mliekarenských kultúr, ktoré premieňajú mliečny cukor, laktózu, na kyselinu mliečnu. Je o nich známe, že majú prospešné účinky na naše zdravie, optimalizujú tráviace procesy a metabolizmus a stimulujú našu imunitu. Uvedené potraviny radíme medzi funkčné potraviny, tzn. potraviny, ktoré okrem výživovej hodnoty, majú aj pozitívny účinok na náš organizmus.
Svetová zdravotnícka organizácia definuje probiotiká ako prospešné mikroorganizmy, ktoré ak sú aplikované v dostatočnom množstve, majú pozitívne účinky na organizmus. Kyslomliečne nápoje obsahujú predovšetkým štartovacie mliekárenské kultúry, pričom do niektorých sa pridávajú aj probiotické kultúry. Štartovacie kultúry slúžia predovšetkým na výrobu kyslomliečnych produktov a probiotické kultúry, ktoré sa môžu do produktov pridávať, zabezpečujú ich prospešný účinok na náš organizmus.
Ich množstvo v kyslomliečnych produktoch však nedosahuje porovnateľné počty s probiotickými výživovými doplnkami a z toho vychádzam pri odpovedi na Vašu otázku. Kyslomliečne produkty odporúčam konzumovať pravidelne po celý rok, ale v obdobiach zvýšenej záťaže organizmu, v zimnom a jarnom období, pri cestách do exotických krajín, pri a po užívaní antibiotík a pri liečbe chronických chorôb je vhodné pomáhať nášmu mikrobiómu aj účinnými probiotickými a prebiotickými výživovými doplnkami, ktoré obsahujú probiotické mikroorganizmy so špecifickými prospešnými účinkami v dostatočnom množstve.
Vieme, že okrem probiotík máme riešiť aj prebiotiká… Čo si pod tým v praxi predstaviť?
Prebiotiká, sú zložité cukry, oligosacharidy, ktoré sú prirodzenou súčasťou niektorých potravín obsahujúcich predovšetkým vlákninu, ktorú nedokážeme v našich črevách stráviť, ale dokážu to prospešné mikroorganizmy. Prebiotiká podporujú rast a metabolickú aktivitu prospešných baktérií v našich črevách s prospešnými účinkami na naše zdravie. Vyskytujú sa v potravinách obsahujúcich veľké množstvo prebiotickej vlákniny, napr. strukoviny (hrach, fazuľa), artičoky, cibuľa, cesnak, špargľa, banány, ovos, pór, stimulujú rast a metabolickú aktivitu prospešných baktérií v našich črevách. Probiotické baktérie v našich črevách ich dokážu metabolizovať na unikavé mastné kyseliny, predovšetkým kyselinu maslovú. Kyselina maslová slúži ako zdroj živín pre bunky nášho čreva, má veľmi pozitívny účinok napr. pri syndróme deravého čreva, má protizápalové a protinádorové účinky.
Aké sú teda najnovšie 3 aplikovateľné poznatky vo výskume mikrobiómu?
Nové poznatky o našom mikrobióme pribúdajú takmer na dennej báze. Je to dané dvomi faktormi:
1. Je to výrazný posun v nových metódach štúdia mikrobiómu.
2. Spočíva v samotnom získavaní nových poznatkov poukazujúcich na mimoriadne významnú úlohu, ktorú má črevný mikrobióm pre naše zdravie.
Nových poznatkov je prirodzene veľmi veľa, ale za 3 najnovšie a aplikovateľné považujem nasledovné:
1. Súčasné poznatky poukazujú na skutočnosť, že črevný mikrobióm má veľký význam aj v procese vzniku a vývoja chorôb.
Narušenie diverzity, zloženia a funkčnosti črevného mikrobiómu, stav ktorý označujeme ako črevná dysbióza, v organizme spôsobuje zápal nízkeho stupňa. Črevná dysbióza je spojená s mnohými chronickými chorobami, vrátane črevných zápalových chorôb, syndrómu dráždivého čreva, metabolického syndrómu, obezity, diabetu II. typu, srdcovo-cievnych a nádorových chorôb, ale aj neurodegeneratívnych chorôb či duševných porúch a ďalších chorôb a zdravotných porúch. V súčasnosti nie je ešte objasnené, či je črevná dysbióza príčinou alebo dôsledkom chronických chorôb. Tieto poznatky odomykajú obrovský potenciál mikrobiómu nie len pri prevencii ale aj pri liečbe chronických chorôb.
2. Črevný mikrobióm každého človeka je jedinečný, podobne ako náš genóm alebo odtlačok nášho prsta, čo je potrebné zohľadniť pri vývoji probiotík.
Ak je našim zámerom efektívna modulácia črevného mikrobiómu, tak uvedený poznatok poukazuje na možnosti vývoja nových a efektívnejších metód modulácie črevného mikrobiómu v prevencii a podpornej terapii, využívajúce prístupy personalizovanej medicíny.
3. Poznatok, že nielen živé probiotické mikroorganizmy a komponenty ich buniek, ale aj metabolity, ktoré produkujú významne ovplyvňujú funkcie nášho organizmu.
Uvedený poznatok položil základ pre vývoj prípravkov novej rady, postbiotík, ktoré sa ako farmabiotiká vyvíjajú na báze metabolitov mikroorganizmov, ako sú napr. unikavé mastné kyseliny, niacín, či deriváty indolu a ďalšie.
Zaujalo ma, že okrem symbiózy prebiotík a probiotík ste spomenuli aj postbiotiká… čo to znamená?
Črevná mikrobiota sa podieľa na regulácii mnohých fyziologických funkcií organizmu človeka, predovšetkým nášho metabolizmu, imunitnému systému, ale aj činnosti nášho mozgu. Baktérie črevnej mikrobioty produkujú rôzne metabolity. Pomocou nich aktivujú signálne molekulové dráhy. Prispievajú tým k udržiavaniu rovnováhy vnútorného prostredia nášho organizmu. Funkčné účinky metabolitov, ktoré produkujú črevné baktérie plnia dve základné funkcie. Buď sa zaradia do nášho metabolizmu a fungujú ako zdroj energie pre ďalšie orgány v tele.
Alebo pôsobia ako signálne molekuly, čím riadia funkcie nášho organizmu.Metabolity môžu riadiť procesy, ktoré prebiehajú lokálne v tráviacom trakte alebo systematicky na úrovni celého nášho organizmu. Takéto signálne funkcie boli identifikované pre viaceré metabolity a ich interakcie s imunitným systémom, vrátane mastných kyselín s krátkym reťazcom, niacínu, a derivátov indolu. Je aj tretia možnosť a to, že molekula metabolitu bude plniť obe funkcie, teda metabolickú aj signalizačnú. Metabolity mikroorganizmov črevného traktu sa tak zaradia do bunkového metabolizmu, ale súčasne riadia činnosť buniek črevnej steny a imunitných buniek.
Čo teda presne znamená cielená zmena, alebo modulácia mikrobiómu?
Cielená modulácia črevného mikrobiómu je úprava rozmanitosti, zloženia a funkčnosti črevného mikrobiómu. Robíme to aplikáciou probiotík a ich presne definovaných kombinácií. Aplikujeme aj metabolity mikroorganizmov a látok zvyšujúcich ich efekt. Kombinujeme ich na základe ich špecifických účinkov na zmenu črevnej mikrobioty pri jednotlivých chorobách. Personalizovanú moduláciu črevného mikrobiómu robíme na základe analýzy mikrobiómu a metabolómu. To znamená, že skúmame nielen rozmanitosť a zloženie, ale aj funkčnosť črevnej mikrobioty. . Najúčinnejším spôsobom je využitie kombinácie oboch metód modulácie črevného mikrobiómu.
Je pravda, že na mikrobióm vplýva aj stres a každý z nás môže mať špecifické požiadavky na vybrané baktérie?
Črevná mikrobiota sa podieľa na riadení mnohých životných funkcií nášho organizmu aj v rámci osi črevný mikrobióm – črevný trakt – mozog, pričom významne ovplyvňuje prispôsobenie nášho organizmu na stres a imunitnú odpoveď. Tráviaci trakt a črevný mikrobióm je tak obojsmerne prepojený s centrálnou nervovou sústavou a imunitným systémom. Vieme, že takmer všetok serotonín, ktorý ovplyvňuje okrem iného aj náladu človeka sa produkuje v tráciacom trakte. Črevná mikrobiota je jeho významným producentom.
Vplyvom vonkajších faktorov, vrátane stresu, dochádza k narušeniu stabilného vnútorného prostredia organizmu a k zmenám zloženia a funkčnosti črevnej mikrobioty. Dlhodobé pôsobenie stresu vedie aj k zmenám systémových imunitných reakcií, k poškodeniu črevných klkov a ich tkanivovej štruktúry, čo má za následok narušenie črevného prostredia. Ľudia pod dlhodobým stresom sú viac citliví na črevné infekcie. Bolo preukázané, že črevná dysbióza je spojená s mnohými chronickými chorobami, vrátane neurodegeneratívnych chorôb či duševných porúch ako sú depresie či schizofrénia. Uvedené poznatky poskytujú nádej, že moduláciou črevného mikrobiómu, by sme si v budúcnosti mohli pomôcť aj pri depresiách.
Ako som už uviedol, mikrobióm každého človeka je jedinečný, podobne ako náš genóm alebo odtlačok nášho prsta, pričom sa ukazuje, že aj keď sa líšime v diverzite a zložení nášho mikrobiómu, jeho funkcie sú dosť podobné. Uvedená skutočnosť je veľmi dôležitá pre personalizovanú moduláciu črevného mikrobiómu, ktorá sa realizuje na základe analýzy diverzity a zloženia črevnej mikrobioty, ale dôležitá je aj analýza jeho funkčnosti. Nestačí teda len zistiť počet vojakov a rozmanitosť ich výzbroje, ale musíte preveriť aj ich bojaschopnosť.
Môžu mať probiotiká aj negatívne účinky, napríklad pri nesprávnom užívaní? Ako identifikovať možný problém?
Mikroorganizmy musia spĺňať určité selekčné kritériá aby mohli byť označené za Probiotické. Nesmú mať negatívne účinky na organizmus, čo sa musí jednoznačne preukázať v rámci vývoja probiotika. História využívania probiotík preukázala ich prospešné účinky na organizmus človeka a zvierat. Veľmi zriedkavé údaje o možných negatívnych účinkoch sa spájajú len s prípadmi ich aplikácie pacientom s oslabenou imunitou, a preto v takých prípadoch je potrebné byť opatrný a ich používanie konzultovať s lekárom. V našom výskume som pozoroval predovšetkým pozitívne účinky probiotík pri rôznych zdravotných poruchách vyvolaných u experimentálnych zvierat.
Aj mnohé účinné liečivá sú u niektorých pacientov neefektívne a u niektorých majú dokonca negatívny účinok, z čoho vychádza aj personalizovaná medicína.Tak aj aplikácia probiotík môže byť u niektorých ľudí neefektívna, prípadne sa môžu objaviť len mierne zdravotné problémy, mierne funkčné poruchy trávenia. V takom prípade stačí probiotikum vysadiť a použiť iné, s vhodnejším zložením mikroorganizmov. Probiotiká by sa mali užívať predovšetkým preventívne, v záťažových obdobiach, ale aj pri podpornej liečbe niektorých chorôb po konzultácii s lekárom. Najlepším riešením ako si zvoliť najvhodnejšie probiotické prípravky sú personalizované probiotiká, ktorých zloženie je založené na základe analýzy mikrobiómu pacienta, ktorá odhalí dôležité zmeny jeho mikrobiómu. Predídete tak nadužívaniu probiotických kmeňov, ktorých máte dostatok a efektívne doplníte tie, ktoré vám naopak v zložení vášho konkrétneho mikrobiómu chýbajú.
PREŠTUDUJTE SI PRÍSTUP SLOVENSKÝCH VEDCOV A INVESTUJTE DO DIAGNOSTIKY VÁŠEJ MIKROFLÓRY. VIAC NA STRÁNKE IPROBIO.SK.
Je možné odporúčať nejaké najuniverzálnejšie probiotiká, o ktoré sa človek môže oprieť? Hovorí sa, že na balkáne keďže pravidelne pijú kvalitný kefír, je všetko v pohode.
Účinok probiotických mikroorganizmov je kmeňovo-špecifický, to znamená, že závisí od vlastností kmeňa. Účinnosť bežných probiotík, teda závisí od vlastností jednotlivých kmeňov probiotických mikroorganizmov, z ktorých sú zložené. Bežné probiotiká často neudávajú presné zloženie kmeňov, pričom informácia o ich vlastnostiach sa väčšinou nedostane k ich užívateľovi, čo mimoriadne sťažuje ich výber v lekárni. Bežné probiotiká nezohľadňujú stav mikrobiómu konkrétneho človeka, čo neumožňuje vybrať univerzálne probiotikum.
Riešením sú personalizované a cielené probiotiká, ktoré zohľadňujú stav črevného mikrobiómu človeka, pretože sa pripravujú na základe jeho analýzy, a preto môžeme očakávať ich vyššiu účinnosť v porovnaní s bežnými probiotikami, či už v prevencii alebo v podpornej terapii chorôb. Ako som už spomenul, pre udržiavanie nášho črevného mikrobiómu je vhodné konzumovať kyslomliečne produkty pravidelne po celý rok, ale v obdobiach zvýšenej záťaže organizmu je vhodné podporiť náš mikrobióm aj účinnými probiotikami a prebiotikami.
Team iProbio
Je mikrobióm závislý od geografie a genotypu? A teda, že američanom a japoncom fungujú iné veci ako nám?
Vývoj črevného mikrobiómu človeka, jeho diverzitu, zloženie a funkčnosť ovplyvňujú viaceré významné faktory, ako sú spôsob pôrodu, dojčenie dieťaťa, výživa, stres, antibiotiká, geografický región, vek, ale aj génom človeka. Bolo zistené, že spôsob stravovania ľudí v rôznych geografických regiónoch výrazne ovplyvňujú rozmanitosť črevného mikrobiómu. Ľudia , ktorí konzumujú potravu s vysokým obsahom vlákniny a zložených cukrov majú väčšiu diverzitu črevnej mikrobioty. Strava západného typu s nižším podielom vlákniny a vyšším obsahom jednoduchých cukrov má za následok nižšiu pestrosť črevnej mikrobioty. Samozrejme, diverzita črevného mikrobiómu ovplyvňuje aj jeho funkčnosť.
A nakoľko črevný mikrobióm zohrávu veľmi dôležitú úlohu v regulácii mnohých fyziologických funkcií nášho organizmu, narušenie jej rovnováhy v dôsledku nevhodnej výživy, má negatívny vplyv aj na náš zdravotný stav. Z uvedeného dôvodu je veľmi dôležité, aby sme do nášho jedálnička zaradili omnoho viac potravín s vysokým obsahom vlákniny a živých baktérií. Vláknina, podobne ako prebiotiká, obsahujúce zložité cukry, vyskytujúce sa napr. v artičokoch, cibuli, cesnaku a banánoch, rast rast a aktivitu prospešných baktérií v našich črevách. Pre náš mikrobióm sú veľmi dôležité aj fermentované potraviny obsahujúce prospešné mikroorganizmy. Na Slovensku máme dve unikátne funkčné probiotické potraviny, kyslú kapustu a nepasterizovanú bryndza. Obe obsahujú kmene prospešných baktérií produkujúcich metabolity, ktoré optimalizujú trávenie, stimulujú imunitný systém a majú inhibičný efekt na škodlivé mikroorganizmy.
Je možné cez optimalizáciu mikrobiómu odstrániť problémy s niektorými intoleranciami ako napríklad lepok, laktóza, či kazeín ?
Súčasné poznatky poukazujú na to, že črevná dysbióza je spojená s mnohými chronickými chorobami, vrátane potravinových alergií a intolerancií, ako sú syndróm draždivého čreva alebo laktózová intolerancia. Črevná dysbióza spôsobuje v organizme zmeny, ktorých dôsledkom je zápal nízkeho stupňa. Bolo preukázané, že modulácia črevného mikrobiómu je účinná v zefektívnení liečby ulceróznej kolitídy, syndrómu dráždivého čreva, infekcie spôsobenej Clostridium difficile, alergií, hnačkových chorôb detí, v prevencii a liečbe infekčnej a antibiotikami indukovanej hnačky, ako súčasť eradikačnej liečby Helicobactera pylori ale aj laktózovej intolerancie.
Dokonca aj kontrolný orgán Európskej únie, uznal a povolil deklarovať, že ju konkrétne probiotiká zlepšujú, na základe schopnosti produkovať enzým laktázu. Užívaním konkrétnych probiotických kmeňov dokážeme niektoré stratené funkcie nášho mikrobiómu outsourceovať na tieto prospešné baktérie.
Ako teda s iProbio môžem riešiť problémy?
Črevný mikrobióm každého človeka je jedinečný, čo musíme zohľadniť pri vývoji probiotík. Ďalšou podstatnou skutočnosťou je, že každý zo stoviek probiotických kmeňov má iné účinky. Bežné probiotiká často neudávajú presné zloženie kmeňov a ani nezohľadňujú potreby mikrobioty konkrétneho človeka, a preto je mimoriadne ťažké vybrať vhodný produkt. Personalizovaná medicína vychádza z poznatku, že rovnaká terapia rovnakých chorôb nie je účinná u všetkých pacientov. Personalizovaná medicína na základe molekulových analýz genómu pacienta, dokáže stanoviť vnímavosť pacienta na dané ochorenie a jeho citlivosť na terapiu. Uvedeným spôsobom dokáže optimalizovať liečbu pacienta a zvýšiť jej účinnosť.
Uvedený prístup je mimoriadne dôležitý aj pri modulácií črevného mikrobiómu, nakoľko každý človek ma jedinečný mikrobióm, ktorý sa môže odlišovať z hľadiska jeho diverzity, zloženia a funkčnosti. Personalizované probiotiká sú probiotické prípravky, ktorých zloženie je založené na základe analýzy mikrobiómu pacienta, ktorá odhalí dôležité zmeny jeho mikrobiómu. Na základe uvedenej analýzy, zdravotnej anamnézy a využitím špecifického algoritmu zvolíme vhodnú kombináciu prospešných mikroorganizmov.
Následne pripravíme personalizované probiotiká, ktoré si už pacient aplikuje vo forme 3 mesačnej probiotickej kúry. Probiotickú kúru sa odporúčam doplniť individuálnym stravovacím programom. V niektorých prípadoch doporučujem pridať do stravy aj zložky zvyšujúce efekt probiotík ako omega 3 či MCT. Personalizované pfobiotiká v porovnaní s bežnými probiotikami obsahujú výrazne vyšší počet kmeňov probiotických mikroorganizmov (väčšinou 30 – 35 kmeňov) a aplikujú sa vo vyšších počtoch, v počte 35 miliárd baktérií v jednotlivej dávke.
Personalizované probiotiká, majú veľký potenciál nielen v prevencii a liečbe mnohých chorôb spojených s dysbiózou črevného mikrobiómu ale aj pri zlepšovaní športového výkonu a regenerácii po náročných výkonoch pri športe alebo práci.
Aké prvé zlepšenie a za aký čas môžem očakávať?
Črevný mikrobióm si vyžaduje dôkladnú a systematickú starostlivosť. Črevný mikrobióm ľudí, ktorý sa stravujú v našich podmenkach bežným spôsobom, trpí predovšetkým nedostatkom vlákniny, nízkym príjmom fermentovaných potravín obsahujúcich prospešné mikroorganizmy a vysokým podielom jednoduchých cukrov v našej výžive. Náš črevný mikrobióm je poznamenaný predovšetkým zníženou diverzitou črevných mikrorganizmov, čo je stav pozorovaný pri rôznych chronických chorobách, pričom je ochudobnený o podiel prospešných mikroorganizmov, predovšetkým laktobacilov a bifidobaktérií. Naviac, u ľudí po šesťdesiatke dochádza v zložení črevnej mikrobioty k prirodzenému poklesu zastúpenia prospešných mikroorganizmov, predovšetkým laktobacilov. V liečbe niektorých chorôb sa používajú antibiotiká, ktoré majú na náš mikrobióm až devastačné účinky.
Po ukončení liečby antibiotikami dochádza v našom mikrobióme k poklesu z približne 1000-2000 druhov baktérií na 300-400. Obnova jeho pôvodného stavu môže trvať aj niekoľko rokov a väčšinou sa už neobnoví. Z uvedených dôvodov musíme byť pri obnove nášho mikrobiómu zo stavu črevnej dysbiózy k črevnému mikrobiómu dosahujúcemu parametre zdravého človeka, veľmi trpezlivý. Personalizované probiotiká sa aplikujú denne po dobu 3 mesiacov, pričom ich efekt je podporený každodenným podávaním prebiotík, ktoré sú súčasťou personalizovaného mixu. Ide tak o jedinečné symbiotiká. Mikrobióm každého človeka je jedinečný, a preto aj jeho odpoveď na personalizované probiotiká je individuálna.
Nakoľko personalizované probiotiká zohľadňujú zmeny zloženia črevného mikrobiómu človeka, môžeme vo väčšine prípadov očakávať prvé zlepšenie stavu nášho mikrobiómu po jednom až troch mesiacoch, ktoré sa prejaví tak, že sa nám zlepší fyzický stav organizmu, zvýši duševná energia, optimalizuje sa trávenie, ústupia funkčné poruchy trávenia, zlepší sa stav nášho imunitného system a jeho schopnosti vyrovnávať sa so záťažou vonkajšieho prostredia. V aplikácii personalizovaných probiotík je potrebné pokračovať aj naďalej, aby sa dosiahnuté pozitívne zmeny črevného mikrobiómu a zdravotného stavu stabilizovali.
Investícia do analýzy niečo stojí! Oplatí sa to? Aj keď predpokladám, že bez adekvátnej zmeny stravovania to nepôjde. Alebo môže človek ďalej jesť ako doteraz?
V medicíne je najdôležitejšia diagnostika. Ak zle diagnostikujete, nasadíte aj zlú liečbu a pacientovi môžete viac ublížiť. Investícia do úpravy nášho črevného mikrobiómu sa jednoznačne oplatí. Je to totiž zároveň aj investícia do zlepšenia nášho zdravotného stavu a zlepšenia kvality nášho života. Čo je pre mňa veľkou výhodou, uvedené tvrdenie môžem podoprieť nielen referenciami ich užívateľov, ale aj vlastnou, osobnou skúsenosťou.
Personalizované probiotiká som začal užívať v období, keď môj organizmus bol vyčerpaný tak po fyzickej, ako aj psychickej stránke. Od začiatku 4. mesiaca sa začal pociťovať výrazny nárast fyzickej a psychickej energie a pomohli aj mojej imunite lepšie sa vyrovnať s zápalovými chorobami horných dýchacích ciest, s ktorými som mal v zime po minulé roky značné problémy. Je určite treba zdôrazniť, že pre dosiahnutie stabilných pozitívnych zmien nášho črevného mikrobiómu a nášho zdravie je veľmi žiadúca aj zmena nášho stravovania. Vzdelaný nutričný poradca dokáže analyzovať vaše stravovanie a pripraviť individuálny stravovací plán. Správna strava výrazne podporí pozitívny účinok účinok personalizovaných probiotík na náš črevný mikrobióm a zdravie.
Autor: Dušan Plichta