Čo je celiakia?
Možno ste už počuli o tom, že niektorí ľudia nemôžu jesť lepok. A možno k nim patríte aj Vy. Poďme sa pozrieť na to, prečo je to tak.
Lepok
Lepok je rastlinná bielkovina, ktorá sa nachádza vo všetkých druhoch pšenice, raže, špaldy a jačmeňa. Tieto obilniny a výrobky z nich, ako chlieb, pečivo, cestoviny, koláče a podobne sú veľmi častou súčasťou našich jedálničkov. No pre ľudí s celiakiou sú práve tieto jedlá problém.
Čo sa deje pri celiakii?
Celiakia je autoimunitné ochorenie. Pri prítomnosti lepku (gluténu) v tenkom čreve sa naštartujú obranné mechanizmy, ktoré sa snažia bojovať proti lepku a popri tom poškodzujú sliznicu tenkého čreva, kde sa tvorí zápal.
Takáto reakcia poškodzuje klky tenkého čreva, ktoré slúžia na vstrebávanie dôležitých živín do krvného obehu. Ich poškodením sa zmenšuje plocha potrebná na vstrebávanie, čoho dôsledkom môže byť nedostatok vitamínov, najmä skupiny B a vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E, K), nedostatok železa, kyseliny listovej alebo anémia.
Ako sa celiakia prejavuje?
Problémom spojeným s celiakiou je, že sa neprejavuje vždy rovnako, symptómy sa môžu striedať a niekedy sa neobjavujú takmer žiadne. Patria sem hnačky (svetlé plné tukov, plávajúce na vode), nafukovanie, pocit hladu, celková slabosť, chudnutie, oneskorený rast, oneskorený vývin pohlavných orgánov, depresívne stavy a problémy s psychikou.
Pri podozrení je nutná návšteva lekára a test, ktorý celiakiu odhalí.
Celiakia sa dá riešiť
Celiakia nie je vyliečiteľná, to znamená, že ide o celoživotnú poruchu. Negatívnym následkom sa dá brániť iba vylúčením lepku zo stravy. Takáto diéta môže znamenať značnú záťaž a nepohodu, pretože je nutné odvyknúť si od jedál z múky a obilnín alebo vyhľadávať ich bezlepkové verzie. Našťastie, dnes už existuje veľa bezlepkových jedál a bez lepku už varia aj mnohé reštaurácie.
Na pomoc črevám
Vyvinuli sme špeciálne probiotiká, ktoré sú mimoriadne vhodné aj pre ľudí s celiakiou. Neobsahujú alergény a podporujú správnu funkciu črevného mikrobiómu, ktorý sa vám odvďačí podporou vášho celkového zdravia.
O tom, ako spolu súvisia črevný mikrobióm a celiakia, si môžete prečítať v našom článku: Škola mikrobiómu – celiakia