Vedci použili nový postup pri identifikácii baktérií, ktoré by mohli priaznivo pôsobiť na metabolizmus hostiteľa. Najnovšie objavili štyri baktriálne druhy Lactobacillus johnsonii, Lactobacillus gasseri, Romboutsia ilealis a Ruminococcus gnavus, ktoré pravdepodobne ovplyvňujú metabolizmus glukózy.

„Prvé dva z vymenovaných považujeme za “zlepšovače“ metabolizmu glukózy a naopak tie druhé dva za “zhoršovače“,“ vysvetľuje Natalia Shulzenko, vedúca štúdie a docentka biomedicínskych vied na Oregonskej štátnej univerzite (OSU) Carlson College of Veterinary Medicine.

 

„Predpokladáme, že kľúčovú úlohu pri vzniku cukrovky 2. typu hrajú konkrétne druhy baktérií a/alebo ich vzájomné pôsobenie. Nie celková dysbióza mikrobiómu."

Jej tím spolu s výskumníkmi z Viedenskej univerzity použili analýzu zvanú Transkingdom Network, aby namodelovali aké reakcie prebiehajú medzi hostiteľom a jeho mikrobiómom pri západnom type stravy (naša bežná strava). Ich cieľom bolo identifikovať tú časť mikrobioty, ktorá mení hostiteľov metabolizmus.

Z analýz týchto vzájomných rekacií vytvorili zoznam druhov baktérií, ktoré vplývajú na hostiteľov metabolizmus prospešne a ktoré naopak škodlivo.

Výskumný tím potom začal overovať funkčnú úlohu každej jednej baktérie na zozname, aby zistili ich presný vplyv na riadenie metabolizmu a ako sa v hostiteľskom organizme správajú.

 

Zlepšovači a zhoršovači

„Analýza poukázala na konkrétne baktérie, ktoré by potenciálne mohli ovplyvniť spôsob, akým človek trávi cukry a tuky,“ vysvetľuje jeden z vedúcich štúdie Dr. Andrey Morgun.

„Ešte dôležitejšie je, že nám štúdia umožnila vyvodiť závery o tom, či sú tieto účinky škodlivé alebo prospešné pre hostiteľa. A tak sme našli spojenie medzi týmito baktériami a obezitou.“

 

Následne tím nastavil myši na náš západný typ stravy. Vedci zároveň podávali jednej skupine myší baktérie zlepšujúce metabolizmus a druhej skupine baktérie ktoré ho zhoršovali. Myši, ktoré dostávali  laktobacily,  zaznamenali zlepšenie zdravia pečene a tým aj zlepšenie premeny cukrov a  tukov.

Tieto výsledky sa potom porovnali s predchádzajúcimi údajmi zo štúdií na ľuďoch, kde sa zistili súvislosti medzi indexom telesnej hmotnosti človeka BMI a vysokými počtami týchto štyroch baktérií.

 

Jednoducho povedané, viac “zlepšovačov“ teda prospešných baktérií znamenalo lepší index telesnej hmotnosti BMI, zatiaľ čo zvýšené počty “zhoršujúcich baktérií“ súviseli s menej zdravým BMI.

„Zistili sme, že Rombutsia idealis je prítomná u viac ako 80% obéznych pacientov, čo naznačuje, že táto baktéria by mohla byť prevládajúcim zhoršovačom u ľudí s nadváhou,“ dodáva Dr. Shulzenko.

„Naše pozorovania potvrdili to čo sme pozorovali u myšiach na západnej strave. Keď sme sa pozreli na všetky tie metabolity, našli sme medzi nimi zopár, ktoré poukázali na obrovský podiel probiotických efektov liečby Lakobacilmi.“

 

Závery výskumu

Na záver výskumu dal tím vedcov do pozornosti sériu mechanizmov, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou vysvetľujú ako baktérie črevného mikrobiómu ovplyvňujú priebeh diabetes 2. typu.

Okrem iných je to najmä úprava zápalových a imunitných mediátorov, črevné hormóny, priepustnosť črevnej sliznice a produkcia inzulínu.

„Vzájomné pôsobenie medzi mitochondriami (bunkové pľúca) a mikrobiotou je najnovším smerom vo výskume mikrobiómu. Aplikovali sme ho aj pri výskume Parkinsonovej choroby alebo odumieraní črevných buniek v dôsledku mikrobiot odolnej voči antibiotikám."

„Metabolické zdravie je synonymom mitochndiálneho zdravia, kde dôležitú úlohu zohráva os medzi mitochodriami a mikrobiómom.“ Teda ak zabezpečíme zdravie naším mitochondriám, tie sa nám odvďačia celkovým zdravím a správnou telesnou hmotnosťou.

Chcem vlastné probiotiká

 

Autor: Ing. Norbert Bomba

Zdroj:

Rodrigues, R.R., Gurung, M., Li, Z. et al. Transkingdom interactions between Lactobacilli and hepatic mitochondria attenuate western diet-induced diabetes. Nat Commun 12, 101 (2021). https://doi.org/10.1038/s41467-020-20313-x

Ďalšie články
Čo sú probiotiká a prečo si vybrať personalizované

Probiotiká sú prospešné mikroorganizmy, ktoré priaznivo ovplyvňujú mnohé funkcie nášho organizmu.

celý článok
Histamínová intolerancia – zloženie črevného mikrobiómu prináša nový pohľad na problematiku

Histamínová intolerancia (HIT) je pomerne moderná diagnóza, ktorá je často sprevádzaná pochybnou a nesprávnou diagnostikou. Tento článok je písaný pre lepší prehľad a ucelený obraz o tejto diagnóze.

celý článok
Čo je syndróm dráždivého čreva (IBS) a ako sa lieči?

Syndróm dráždivého čreva (IBS) je porucha tráviaceho traktu, ktorá ovplyvňuje kvalitu života. Zistite, aké má príznaky, čo ho spôsobuje a ako sa dá liečiť.

celý článok
PerBiotiX s.r.o.

Litovelská 670/27, 02401, Kysucké Nové Mesto

Napíšte nám

[email protected]

Zavolajte nám

+421 904 488 822