Ako často by ste mali chodiť na toaletu, aký tvar, farbu a konzistenciu má mať stolica zdravého človeka a koľko by jej malo byť? Kvalita stolice vypovedá veľa o vašom celkovom zdravotnom stave. Hovoriť o nej je však v spoločnosti stále tabu. Poďme ho prelomiť.

Ak vaše trávenie nie je v poriadku, život stojí za ????. Na tom sa určite zhodneme.

Príliš častá aj príliš zriedkavá stolica je pre vás nepríjemná. A najmä naznačuje, že v tele nie je všetko v poriadku. Preto venujte pozornosť svojej stolici a všímajte si jej obvyklú podobu, ako aj rôzne odchýlky od normálu.

Ako často by ste mali chodiť na veľkú potrebu?

Pri zdravom trávení by ste mali chodiť na veľkú každý deň. Za ideálne sa považuje chodiť jeden až trikrát denne. Prospievať môžu aj ľudia, ktorí chodia na veľkú len raz za dva dni.

Dôležité je pritom sledovať normálny stav, ako aj prípadné odchýlky od neho. To, čo je pre jedného človeka normálne, môže pre iného znamenať, že v tele nie je niečo v poriadku.

Aký tvar má zdravá stolica?

Ak sa občas pred splachovaním obzriete, pravdepodobne ste si všimli, že tvar a farba vašej stolice nie je vždy rovnaká. Vplýva na to predovšetkým stav vášho mikrobiómu, to, čo jete, koľko toho jete, a ako to jete.

V medicíne sa na sledovanie zdravej a nezdravej stolice používa tzv. bristolská stupnica, ktorá popisuje 7 typov stolice na základe tvrdosti. Za zdravú považujeme stolicu typu 3 a 4.

Ak máte dlhodobo stolicu iného typu, máte črevnú dysbiózu. Dysbióza je nerovnováha v zložení a najmä vo funkčnosti mikrobiómu. To ovplyvňuje všetky zložky vášho zdravia. Nezdravá stolica teda nie je len signálom zhoršeného trávenia, ale aj celkovým ukazovateľom zhoršeného zdravia.

  •     Typ 1: tvrdé hrudky, ktoré sa ťažko vylučujú (zápcha)
  •     Typ 2: tvar klobásy s hrudkami
  •     Typ 3: tvar klobásy s prasklinami na povrchu
  •     Typ 4: hladká, mäkká klobása/had
  •     Typ 5: mäkké hrudky s oddelenými okrajmi
  •     Typ 6: nadýchané hrudky s nepravidelnými okrajmi (hnačka)
  •     Typ 7: vodnatá stolica bez pevných častí (akútna hnačka)

Znázornené sú na nasledujúcom obrázku. Podľa neho dokážete zaradiť svoju stolicu už po zbežnom pohľade. 

 

Typy 1 a 2 signalizujú zápchu. Stolica prechádza črevami príliš pomaly, takže jej zvyšky zostávajú v tele dlhšie, než by mali. Často to poukazuje na dysbiózu črevného mikrobiómu (typ 1). Tú možno účinne upraviť vhodnými probiotikami.

Typ 2 naopak poukazuje na nedostatočný príjem vlákniny a vody. Pridajte do svojho jedálnička viac ovocia, zeleniny, strukovín a obilnín a dávajte si pozor na pitný režim. Ak nedokážete získať dostatok vlákniny zo stravy, môže vám pomôcť vhodný doplnok stravy.

Nedostatok vlákniny však môže spôsobiť aj mäkkú hrudkovitú stolicu (typ 5).

Typy 6 a 7 sa označujú ako hnačka. Vznikajú vtedy, keď potrava prechádza črevami príliš rýchlo 1, takže sa pevnejšia stolica nestihne vytvoriť. Pri hnačke sa tiež nevstrebávajú živiny a hrozí riziko dehydratácie. Hnačku často spôsobujú rôzne infekcie, pričom niektoré môžu byť veľmi závažné.

Každodennou kontrolou stavu stolice budete môcť zistiť, či sa vo vašom tele nedeje niečo, čo by si vyžadovalo pozornosť.

Akú farbu má normálna stolica?

Základnou farbou sú rôzne odtiene hnedej.

Farba stolice sa mení v závislosti od toho, čo jete. Červená stolica (a moč) býva po červenej repe, zelená po listovej zelenine. Čiernu stolicu niekedy spôsobujú lieky a potravinové doplnky na doplnenie železa.

Dlhodobé nezdravé zafarbenie však môže poukazovať na poruchu trávenia alebo vážny zdravotný problém. Nepodceňujte to a navštívte lekára.

Málo jedla = málo stolice?

Množstvo stolice závisí skôr od druhu potravy ako od jej množstva.

Zelenina obsahuje veľké množstvo nestráviteľnej vlákniny, ktorá navyše do seba v črevách nasáva vodu, preto je zo zeleniny veľa stolice. Ak máte nedostatok vlákniny, pravdepodobne budete mať menej stolice.

Starší výskum 2 ukázal, že priemerná hmotnosť stolice Európanov je do 200 g, zatiaľ čo v Ázii a Afrike môže byť jej priemerná hmotnosť až dvojnásobná.

Stáva sa vám, že po odchode z toalety máte pocit, že ste zrazu o niekoľko kíl ľahší? Odolajte nutkaniu postaviť sa na váhu. Úbytok je minimálny.

Ako si napraviť stolicu

Základné pravidlá, ktoré pomáhajú zdravému tráveniu, možno zhrnúť do štyroch bodov:

  1.     zdravá strava s vysokým obsahom vlákniny
  2.     dostatočný pitný režim 
  3.     pravidelný pohyb
  4.     pestrý a funkčný mikrobióm

 Majte na pamäti tieto pravidlá a dbajte na pravidelnosť svojho trávenia. Ak úprava stravy nestačí, pomôžte si probiotikami alebo prebiotikami.

 

Zdroje:

1 https://www.healthline.com/health/digestive-health/types-of-poop#color-guide

2 https://www.gastrojournal.org/article/0016-5085(92)91435-7/pdf

 

Ďalšie články
Výber správneho probiotického doplnku: Príručka pre začiatočníkov

Hľadáte spôsob, ako podporiť vašu imunitu, trávenie či celkové zdravie? Siahnite po probiotikách. Uvedomujeme si, že ak s probiotikami začínate, môže byť výber správneho doplnku pre vás trochu zmätočný. V tomto článku vám preto objasníme, ako si z našej ponuky vybrať správny prob

celý článok
Ako zvládnuť návrat do školy bez choroby?

Letné prázdniny sú pre školákov časom oddychu, kedy trávia veľa času vonku na čerstvom vzduchu. Deti sú počas letných mesiacov aktívne, ich imunitna je v dobrej kondícii a častý pobyt na slnku im poskytuje vitamín D, ktorý posilňuje obranyschopnosť.

celý článok
Dovolenková sezóna je v plnom prúde – prečo si pribaliť probiotiká do dovolenkovej lekárničky?

Dovolenky sú časom oddychu, ale môžu spôsobiť tráviace problémy, najmä v zahraničí kvôli inej strave a hygienickým podmienkam. Pre zdravé trávenie je dôležité predchádzať týmto problémom. Probiotiká na dovolenku môžu pomôcť udržať trávenie v poriadku počas celého výletu.

celý článok

Prihláste sa do newslettera

PerBiotiX s.r.o.

Palárikova 2657, 022 01 Čadca

Napíšte nám

info@iprobio.sk

Zavolajte nám

+421 904 488 822