Jediný zvuk ktorý budete po dobrom obede vydávať, bude tikot vašich hodiniek
Ak vás po jedle nadúva, nadmerne flatuluje, odgrgávate, máte bolesti brucha alebo hnačky, môže byť na vine aj intolerancia laktózy.
MVDr. Alojz Bomba, DrSc. hovorí, ako personalizované probiotiká pomáhajú pri zmierňovaní intolerancie laktózy
Laktóza nie je len zložený cukor. Je to pre mnohých z vás hlavne zložitý problém. Na to aby ste ho vyriešili potrebujete laktázu, teda enzým, ktorý štiepi mliečny cukor – laktózu na jednoduché cukry D-glukózu a D-galaktózu.
3 typy lakózovej intolerancie
Ak ste sa narodili ako európan, laktázu by ste mali mať k dispozícii aj v dospelom veku. Také štastie nemá až 60% z vás. Laktázu stratíte a v dospelosti trpíte niektorou formou laktózovej intolerancie.
Vrodená laktózová intolerancia
Je veľmi zriedkavá a prejavila by sa vám už pri prvom kontakte s materským mliekom. V tomto prípade by ste sa s laktózou museli rozlúčiť navždy.
Primárna oneskorená intolerancia
je naopak najčastejšia a môže to byť aj tá vaša, ak ste schopnosť tráviť laktózu stratili postupne vekom. No niektorí sú na tom ešte horšie.
Sekundárnu intoleranciu laktózy
vám totiž mohlo spôsobiť aj poškodenie buniek tenkého čreva. Práve tie vám majú pomáhať tým, že produkujú enzým laktázu. Ak však trpíte celiakiou, Crohnovou chorobou či gastro-enteritídou, je pravdepodobné, že časom budete mať problémy s trávením laktózy.
Čo sa vo vás vlastne deje?
Približne pol hodinu po tom čo zjete jedlo obsahujúce laktózu, sa dostavia už vyššie spomínané problémy. Ich intenzita je priamo úmerná tomu, koľko laktózy ste si v jedle dopriali a aká silná je vaša intolerancia.
Hnačka
vás potrápi ak začne laktóza vo vašom čreve osmoticky priťahovať elektrolyty a vodu. Pokiaľ sa laktóze podarí dostať až do vášho hrubého čreva a vaše baktérie ju začnú fermentovať, budete o tom vedieť nie len vy, ale aj vaše okolie.
Alergiu na mliečne bielkoviny
máte vtedy, ak sa okrem vyššie spomenutých prejavov ukáže na vašej koži ekzém, opuch alebo žihľavka. Môžete pociťovať aj dýchacie ťažkosti. V najhorších prípadoch hrozí anafylaktická reakcia.
Ak si chcete byť istí, či máte laktózovú intoleranciu alebo alergiu, môžete navštíviť gastroenterológa či imuno-alergológa. Špecialista bude sledovať vo vašej krvi špecifické protilátky.
Alebo vám spravia laktózový tolerančný test, pri ktorom vypijete roztok laktózy. Následne niekoľkými odbermi krvi budú sledovať vývoj hladiny glukózy vo vašej krvi.
Šetrnejším spôsobom je vodíkový dychový test pri ktorom taktiež vypijete laktózový roztok. Potom budete s časovými odstupmi dýchať do prístroja a lekár bude merať koncentráciu vami vydychovaného vodíka. Tieto testy ukážu, čo vaše problémy spôsobuje. Takto viete, či riešite alergiu alebo intoleranciu.
Zbavte sa laktózovej intolerancie
Najúčinnejšie bude ak sa úplne vyhnete mliečnym potravinám, no zároveň si dáte záležať na doplnení vápnika z iných zdrojov. Ideálne zloženie bielkovín nájdete v sóji, špenáte, brokolici a pomarančoch. Pomôžu vám aj laktáze podobné enzýmy, ktoré však musíte užívať vždy pred jedlom.
Existuje aj elegantnejšie riešenie. Na trávenie laktózy si najmete profesionálnu armádu pomocníkov. Tí budú štiepiť laktózu jednoducho za vás. Vedci už roky dokazujú, že rôzne probiotické kmene dokážu svojou aktivitou nahradiť nedostatok laktázy. Zdá sa, že je tu riešenie, no nie je to také jednoduché. Ako máte vedieť, ktoré probiotické kmene užívať?
Ako si vybrať tie správne probiotiká?
Toto by ste mali vedieť predtým, než sa rozhodnete zainvestovať svoje peniaze do probiotík. Podľa WHO probiotiká sú živé baktérie, ktoré, ak sú podávane v adekvátnom množstve, dokážu pôsobiť prospešne na vaše zdravie.
Stovky klinických štúdií preukázali, že rôzne probiotické kmene sú účinné v rôznych koncentráciách. Najdôležitejšou informáciou pre vás je, že každý probiotický kmeň má iné účinky na naše zdravie. Na trhu sú stovky kmeňov a vy potrebujete z nich tie, ktoré produkujú laktázu a tie ktoré ich v tom podporujú. Je to ako s vitamínmi. Tiež si v lekárni nepýtate “nejaké vitamíny“, musíte vedieť či potrebujete vitamín A, D alebo B12.
Analýza mikrobiómu
Sami si vybrať správne probiotické kmene nedokážete. Nepomôže vám s tým ani lekárnik ba ani lekár. Namajú to ako určiť. Ktoré kmene potrebujete doplniť pre zdravý mikrobióm dokážeme určiť jedine molekulárnou analýzou vášho mikrobiómu. To znamená, že musíte vzorku vašej stolice zaslať do špecializovaného laboratória vybaveného na to určenými prístrojmi. Takéto prístroje sú drahé a v bežných laboratóriách ich nemajú. My ich našťastie máme a molekulárne analýzy desiatok vzoriek stolíc denne robíme.
Správne vybrané probiotické kmene pozitívne ovplyvňujú zloženie a funkčnosť črevného mikrobiómu. Klinické štúdie preukázali účinnosť konkrétnych probiotických kmeňov pri tvorbe enzýmu laktázy. Tieto na seba preberú úlohu štiepenia laktózy, aby ste si pokojne mohli dopriať aj mliečne produkty. Na základe týchto vedomostí Vám z našej biobanky viac ako 100 overených probiotických kmeňov nakombinujeme tie, ktoré vám výrazne uľahčia život s laktózovou intoleranciou.
Autor: Ing. Norbert Bomba
[1] Zhong, Y et al. “The Role of Colonic Microbiota in Lactose Intolerance“. Digestive diseases and sciences. 2004. vol 49. 78-83. 10.1023/B:DDAS.0000011606.96795.40.